Dit is de herkomst van teakhouten meubelen

Maatwerk tuintafel

Iedereen die een beetje onderzoek doet voordat hij nieuwe meubels koopt, vooral naar trendy en praktische meubels, zal vrijwel zeker een paar advertenties tegenkomen van teakhout. Eén van de eerste dingen die zal opvallen bij de potentiële kopers, is dat meubels gemaakt van teakhout altijd tot één van de duurste behoren. Waarom? De reden is dat het teakhout zelf enorm waardevol is, zowel vanwege de uitstraling als vanwege de duurzaamheid. Naast zijn schoonheid bezit het ook enkele natuurlijke eigenschappen die andere houtsoorten niet hebben.

Teakhout is altijd al een zeer gewaardeerd materiaal geweest. De boom waar het teakhout vandaan komt, de Tectona grandis, komt oorspronkelijk vanuit de tropen. Rond de 7e eeuw wordt deze houtsoort gebruikt om de woningen van de rijken en machtigen uit te rusten en te verfraaien. De goede reputatie van het hout bereikte de Nederlanders, die Indonesië koloniseerden. Ze gebruikten het hout voor de scheepsbouw; teakhout zorgt namelijk voor een uitstekende houtsoort vanwege het vermogen om droogrot af te weren.

Teakhout komt het meest voor in Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand, Birma en Maleisië, maar niemand neemt haar teakhout zo serieus als Indonesië. Sinds het postkoloniale tijdperk van het land, dat in het midden van de 20e eeuw begon, heeft de Indonesische regering een bedrijf opgericht dat zich toelegt op het beheer van één van de meest waardevolle natuurlijke hulpbronnen van het land. Het bedrijf, PT Perhutani, onderhoudt de officiële teakhoutplantages op het Indonesische eiland Java. Voor elke boom die jaarlijks wordt gekapt, wordt het vervangen door een nieuwe boom die op de plantage wordt geplant.

Aangezien het beste teakhout afkomstig is van volwassen bomen, kan het ongeveer 80 jaar duren voordat een vandaag geplante teakboom zal worden geoogst voor zijn hout. Daarom, en omdat teak zo’n uitstekend houtmateriaal is, wordt oud teakhout vaak teruggewonnen – bijvoorbeeld van oude structuren die moeten worden afgebroken – en krijgt het een nieuw leven als een nieuw en trendy meubel